ποιο είναι το καλό ούζο

«Ούζο που δεν ασπρίζει δεν είναι καλό», συνηθίζουν να λένε αυτοί που ξέρουν και δεν έχουν άδικο. Από το θόλωμα του ούζου – που είναι συνάρτηση του αλκοολικού τίτλου του και της περιεκτικότητας του σε ανηθόλη – μπορεί κάποιος να βγάλει τα συμπεράσματα του, λαμβάνοντας όμως υπόψη την ποσότητα του νερού που προσθέτει, αλλά και τη θερμοκρασία του.

Πάντως, η επιτυχία της συνταγής ενός ούζου εξαρτάται από το χαλκό, το μέγεθος και το είδος του άμβυκα, την αλκοόλη αλλά και τα αρωματικά φυτά που θα προστεθούν. Κάθε αποσταγματοποιός έχει το δικό του μυστικό το οποίο έχει να κάνει με την αναλογία των αρωματικών σπόρων, τα κλάσματα της απόσταξης που θα χρησιμοποιήσει, την εκχύλιση πριν την απόσταξη, την ταχύτητα της απόσταξης, αλλά και το μέγεθος του άμβυκα.

Ένας τρόπος για ελέγξουμε αν ένα ούζο περιέχει την απαραίτητη ανηθόλη, είναι να βάλουμε σε ένα ποτήρι μια δόση ούζου και ίση ποσότητα νερού. Αν μετά την ανάμειξη τους δεν ασπρίσει, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε πως δεν περιέχει τη σωστή ποσότητα γλυκάνισου, με αποτέλεσμα να είναι φτωχότερο τόσο στη μύτη, όσο και στη γλώσσα.

φύλλο αξιολόγησης ούζου

Το tsou.gr ετοίμασε και σας προτείνει τον παρακάτω τρόπο αξιολόγησης με τον οποίο μπορείτε να βαθμολογείτε τα ούζα που δοκιμάζετε. Κάντε κλικ πάνω στο φύλλο αξιολόγησης, ώστε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας! Περιμένουμε τις αξιολογήσεις και τα σχόλια σας για την ανάδειξη των δημοφιλέστερων ούζων της χρονιάς.

Φύλλο αξιολόγησης tsou.gr