Για το πώς προέκυψε η ονομασία του αγαπημένου ποτού των ελλήνων υπάρχουν τέσσερις εκδοχές:
Τον 19ο αιώνα γίνονταν σημαντικές εξαγωγές κουκουλιών μεταξοσκώληκα από τους παραγωγούς της Θεσσαλίας προς τους μεγάλους εμπόρους της Μασσαλίας. Η αποστολή των εξαιρετικής ποιότητας εμπορευμάτων γινόταν σε ξύλινα κιβώτια που εξωτερικά έφεραν την επιγραφή «USO DI MASSIGLIA» (δηλαδή ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΙΝ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ). Όταν κάποια μέρα ζητήθηκε στον Τούρκο προξενικό γιατρό που βρισκόταν στην περιοχή να δοκιμάσει την τοπική ρακή, εκείνος ενθουσιασμένος από την εξαιρετική της ποιότητα φώναξε: «Μωρέ αυτό είναι uso di massiglia». Η παραφθορά του τελωνειακού όρου “γιούζο”, καθιερώθηκε με τον καιρό σαν ονομασία της τοπικής ρακής που περιείχε γλυκάνισο.
Η κατοχύρωση του ούζου ως ποτού «προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων» απαγορεύει σε παραγωγούς εκτός των συνόρων Ελλάδας και Κύπρου να ονομάσουν το προϊόν τους «ούζο».