κείμενο – φωτογραφία: Αντωνία Κατή – δημοσιογράφος, food photographer & food stylist
Υλικά για τη συνταγή (4 άτομα)
- 30 μύδια περίπου
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο μάραθο
- 2-3 κουταλιές σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο απαλό ή καυτερό (προαιρετικά)
Καθαρίζουμε σχολαστικά τα μύδια. Ακόμη καλύτερα θα ήταν να τα βάλουμε σε μια λεκανίτσα με παγωμένο και αλατισμένο νερό για 2 – 3 ώρες, ώστε να καθαριστούν από την άμμο και να μπορέσουμε να απομακρύνουμε ευκολότερα τα ξένα σώματα που είναι κολλημένα στο κέλυφος.
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μύδια.
Ανακατεύουμε σε μπολάκι τη μουστάρδα με το κρασί και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με καπάκι.
Αφήνουμε τα μύδια να μαγειρευτούν για 5 λεπτά περίπου. Ανοίγουμε το καπάκι και πετάμε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τον ψιλοκομμένο μάραθο. Σερβίρουμε αμέσως. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με μπούκοβο.