κείμενο – φωτογραφία: Αντωνία Κατή – δημοσιογράφος, food photographer & food stylist
Υλικά για τη συνταγή (4 άτομα)
- 1 κιλό σαρδέλες
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένες)
- 2 μέτριες ντομάτες αποφλοιωμένες & ψιλοκομμένες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές σούπας σταφίδες (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγη τριμμένη ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Φιλετάρουμε τις σαρδέλες, αφαιρώντας το κεντρικό κόκκαλο, αλλά κρατώντας την ουρά και την μια πλευρά ενωμένη. Τις τοποθετούμε με την ράχη προς τα κάτω σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και αλατοπιπερώνουμε.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ψωμί και το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε μικρή ποσότητα από το μίγμα και το βάζουμε πάνω από τις ανοιχτές σαρδέλες. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο ψωμί και το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 12 – 15 λεπτά.