κείμενο – φωτογραφία: Αντωνία Κατή – δημοσιογράφος, food photographer & food stylist
Υλικά για ταψί 25 X 35 εκ.
- 24 φέτες κασέρι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο λιωμένο
- 20 λεπτές φέτες παστουρμά
- 2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 10 φύλλα κρούστας
- αλάτι
- ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
- 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό
- 1-2 κουτ. σούπας μαυροσούσαμο
- 1 αυγό
Αφαιρείτε το γύρω-γύρω (τσιμένι) από τον παστουρμά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180Ο C. Ανακατεύετε το αραβοσιτέλαιο με το βούτυρο και τακτοποιείτε τα υλικά σας (φύλλα κρούστας, ντομάτας, κασέρι παστουρμάς). Με ένα πινέλο λαδώνετε το ταψί σας και τοποθετείτε μέσα το πρώτο φύλλο κρούστας. Το αλείφετε με το μίγμα λαδιού βουτύρου κι επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τοποθετώντας στη σειρά τα 5 πρώτα φύλλα.
Κάνετε μια πρώτη στρώση με φέτες κασέρι και από πάνω τοποθετείτε τις φέτες της ντομάτας. Αλατίζετε ελαφρά. Απλώνετε από πάνω τον παστουρμά, κάνετε μια δεύτερη στρώση με τυρί και γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν γύρω από το ταψί προς τα μέσα.
Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και κόβετε τα φύλλα που εξέχουν με ψαλίδι, λίγο πιο έξω από την περιφέρεια του ταψιού. Με το πινέλο σπρώχνετε τα φύλλα να μπουν μέσα και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την επιφάνειά της.
Αλείφετε την πίτα με το αβγό, πασπαλίζετε με μαυροσούσαμο και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε την πίτα για 10-15 λεπτά εκτός φούρνου πριν τη σερβίρετε.