κείμενο – φωτογραφία: Αντωνία Κατή – δημοσιογράφος, food photographer & food stylist
Υλικά για τη συνταγή (4 άτομα)
- 4-5 μελιτζάνες φλάσκες
- 1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
- ½ ματσάκι μαϊντανό ή βασιλικό (ψιλοκομμένο)
- 1 πιπεριά Φλώρινας (προαιρετικά)
- χυμό ½ λεμονιού
- λευκό ξίδι
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- λευκό πιπέρι
- 1-2 ντομάτες σε κύβους για το σερβίρισμα
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε από όλες τις πλευρές με πιρούνι. Τις τυλίγουμε σε χαρτί ψησίματος (ή λαδόκολλα) και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για ½ ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. (Το ίδιο κάνουμε και με την πιπεριά εάν χρησιμοποιήσουμε). Τις ξεφλουδίζουμε και τις τοποθετούμε σε βαθύ γυάλινο μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το σκόρδο και την πιπεριά εάν βάλουμε. Ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό και ντοματούλα. Διατηρείται στο ψυγείο.