Κείμενο: Χάρης Βεκρής
Φωτογραφίες: Νίκος Ραγκούσης, Νηρέας Βεκρής
Το καλοκαίρι πέρασε. Μαζί του και οι διακοπές δίπλα στο κύμα, τα τραπέζια με τις μεγάλες παρέες και το ουζάκι με θαλασσινούς μεζέδες στο ηλιοβασίλεμα. Αν και για μας που ζούμε στα νησιά το παιχνίδι πάντα λήγει με «παράταση», ο Σεπτέμβρης δεν παύει να είναι ο μήνας των απολογισμών που θέτουν τις βάσεις για νέα ξεκινήματα. Ήρθε λοιπόν η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε για τις γιορτές του ούζου του καλοκαιριού που πέρασε.
Το TSOU.GRISMA 2018, η δική μας γιορτή, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στη Σύρο, στις 15 Ιουνίου. Τα τραπέζια μας στήθηκαν κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, στο ψαροχώρι του νησιού που λέγεται Κίνι. Καλεσμένοι μας κυρίως δημοσιογράφοι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Σύρο, αλλά και συνεργάτες της ιστοσελίδας. Με χορηγό την «Ποτοποιία Ι. Βαρβαγιάννης» το ούζο έρεε άφθονο όλο το βράδυ, όπως και τα διαλεχτά εδέσματα. Τα δεύτερα γενέθλια του tsou.gr ξεκίνησαν με μια σύντομη ανασκόπηση των επιτευγμάτων μας τη χρονιά που πέρασε, ενώ στη συνέχεια ο Στάθης Βαρβαγιάννης, αναφερόμενος στη μακρόχρονη ιστορία της διάσημης οικογενειακής ποτοποιίας και στον τρόπο παρασκευής του «εξ’ αποστάξεως 100%» ούζου της, μας βοήθησε να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο το ούζο που πίνουμε εδώ και τόσα χρόνια. Ακολούθησε παρουσίαση του βιβλίου “Ούζο 44 Ούζο”, από τον συγγραφέα του Άγγελο Αυγουστίδη και οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με τον ιστορικό, κριτικό χορού και λάτρη του ούζου Ανδρέα Ρικάκη, να μας αφηγείται τις προσωπικές του εμπειρίες ουζοποσίας. Το πρόγραμμα της βραδιάς έκλεισε με θερινό σινεμά και αποσπάσματα ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου με πρωταγωνιστή το ούζο. Φυσικά, η ουζοποσία με τόσο καλή παρέα διήρκεσε πολύ περισσότερο και σε αυτό συνέβαλαν οι εξαιρετικές επιλογές διασκευασμένων τραγουδιών του ελληνικού κινηματογράφου από την έμπειρη μουσικό παραγωγό του ΑΘΗΝΑ 9,84 FM, Αριστέα Γιάννου.
Τρεις εβδομάδες αργότερα, το τετραήμερο 6 έως 9 Ιουλίου, διοργανώθηκε στην παραλία του Πλωμαρίου και στο λιμάνι της Μυτιλήνης το OUZO FEST 2018. Ο Σύνδεσμος Ποτοποιών – Αποσταγματοποιών Λέσβου, όπως κάθε καλοκαίρι από το 2013, διοργάνωσε ένα φεστιβάλ γνωριμίας με το ούζο, την κουλτούρα του και τα μυστικά του, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δοκιμάσουν γύρω στις 40 ετικέτες ούζου και να συνομιλήσουν με τους περισσότερους από τους ποτοποιούς του νησιού. Μουσικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις στα τοπικά μαγαζιά πλαισίωσαν και αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ. Πολύς κόσμος, πολλές συμμετοχές, μεγάλα τα μεγέθη σε σχέση με τη γιορτή της Σύρου. Οι ποτοποιίες που συμμετείχαν προσέφεραν δωρεάν το ούζο τους, σε ένα αναμνηστικό ποτηράκι με το λογότυπο του Φεστιβάλ που ο επισκέπτης προμηθευόταν με δύο ευρώ από το περίπτερο του Συνδέσμου. Από μεζέ – τουλάχιστον στο Πλωμάρι – τα μόνα που μπορούσε κάποιος να αγοράσει ήταν σουβλάκια ή χταπόδι. Πολλά τραπέζια απλωμένα στο χώρο περίμεναν εκείνους που θα ήθελαν να πιουν το ούζο τους, παρακολουθώντας το προσφερόμενο μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς με παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια. Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για τον «ψαγμένο» επισκέπτη υπήρξε η έκθεση με παλιές ετικέτες ούζων από το αρχείο του Γενικού Χημείου του Κράτους στη Λέσβο, την οποία είχε επιμεληθεί με μεράκι ο χημικός Απόστολος Γαβριήλ. Το φεστιβάλ προβλήθηκε με ρεπορτάζ που πραγματοποίησαν επιτόπου δύο ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, στο ένα εκ των οποίων, της Deutsche Welle, είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε κι εμείς ενεργά!
Εν τέλει, μόνο καλό μπορούν να κάνουν στο ούζο και στους παραγωγούς του οι καλοκαιρινές γιορτές του. Ωραία άρθρα γράφονται, άρτια τηλεοπτικά ρεπορτάζ προβάλλονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι φίλοι του εθνικού μας ποτού αυξάνονται και φυσικά, ανάλογη είναι και η επίδραση στη ζήτηση του. «Ναι» λοιπόν στις γιορτές του ούζου και μπράβο στους διοργανωτές τους. Λίγη προσοχή μόνο στη ζημιά που μπορούν να κάνουν εκείνοι που είτε βλέπουν τις γιορτές αυτές σαν ευκαιρίες «αρπαχτής», είτε θεωρούν πως μπορούν να ξεγελάσουν τους πάντες με διάφορα τρικ φτηνιάρικης «ξεπέτας». Γιατί είναι ηλίου φαεινότερο πως η ποιότητα της διοργάνωσης ταυτίζεται με την ποιότητα του προϊόντος που προωθείται. Και η ποιότητα κρίνεται συνήθως στις λεπτομέρειες. Γι αυτό, ας μην επαναληφθεί και του χρόνου το φετινό φαινόμενο: τα αναμνηστικά ουζοπότηρα του Φεστιβάλ της Λέσβου να είναι του OUZOFEST 2015.