κείμενο – φωτογραφία: Αντωνία Κατή – δημοσιογράφος, food photographer & food stylist
Υλικά για τη συνταγή (6 άτομα)
- 5-6 μελιτζάνες φλάσκες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άσπρες μελιτζάνες ή μισές μισές)
- 350 γραμ. τυρί φέτα (τριμμένη)
- 150 γραμ. τυρί Σαν Μιχάλη (τριμμένο)
- 5-6 ώριμες φρέσκιες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
- 1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- ½ ματσάκι βασιλικό (ψιλοκομμένο)
- 1 κουταλάκι ζάχαρη (προαιρετικά)
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε ροδέλες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε, τις στεγνώνουμε και είτε τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο, είτε τις ψήνουμε για λίγο στο φούρνο αφού τις αραδιάσουμε πρώτα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, τις τρίβουμε στον τρίφτη και τις βάζουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Εάν θέλουμε ρίχνουμε και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα σε πυρέξ ή ταψί και από πάνω στρώνουμε τις μισές φέτες μελιτζάνας. Ρίχνουμε ξανά λίγη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την μισή ποσότητα από τα τριμμένα τυριά.
Σκεπάζουμε με μια ακόμη στρώση μελιτζάνας και επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και τα τυριά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε εάν θέλουμε, με επιπλέον φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού.