κείμενο – φωτογραφία: Αντωνία Κατή – δημοσιογράφος, food photographer & food stylist
Υλικά για τη συνταγή (4 – 6 άτομα)
- 1 κιλό ντοματάκια ή πομοντόρια (κατά προτίμηση Σαντορίνης)
- 2 λιαστές ντομάτες (ψιλοκομμένες)
- 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- 1 ματσάκι μαϊντανό ( ψιλοκομμένο)
- ½ ματσάκι βασιλικό (ψιλοκομμένο)
- 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι (τριμμένο)
- 1 αυγό (ελαφρά χτυπημένο)
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλεύρι όσο χρειαστεί
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Πλένετε τα ντοματάκια και τα ψιλοκόβετε. Τα ρίχνετε σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε πρώτα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ανακατεύετε όλα μαζί και ρίχνετε όσο αλεύρι χρειαστεί, μέχρι να έχετε ένα μίγμα σαν πηχτό χυλό. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, αν στο μεταξύ βγάλει υγρά, προσθέτετε ακόμη λίγο αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά.
Ζεσταίνετε στο τηγάνι μπόλικο λάδι και ρίχνετε το μίγμα κουταλιά, κουταλιά.
Τηγανίζετε τους κεφτέδες σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Tip: Αν τους φτιάξετε με απλές ντομάτες, πρέπει να είναι ώριμες αλλά σφιχτές. Επιπλέον, αφού τις ψιλοκόψετε θα τις αλατίσετε και θα τις αφήσετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για ½ ώρα τουλάχιστον.