κείμενο – φωτογραφία: Αντωνία Κατή – δημοσιογράφος, food photographer & food stylist

Υλικά για τη συνταγή (4 – 6 άτομα)

  • ½ κιλό φιλέτο ψαριού (π.χ. μπακαλιάρου)
  • 4 μέτριες πατάτες
  • 1 μικρό ξηρό κρεμμύδι (τριμμένο και πολύ καλά στυμμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένο)
  • 1 ασπράδι αυγού
  • φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο κ.ο.κ.)
  • αλάτι
  • λευκό πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Βράζουμε χωριστά τις πατάτες και το ψάρι, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, κρατάμε λίγο από το νερό που βράσαμε το ψάρι και τα ρίχνουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε για λίγο όλα μαζί και προσθέτουμε λίγο από το νεράκι που κρατήσαμε και λίγο ελαιόλαδο. Τέλος, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν καλά. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μπολ με καπάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 ώρες τουλάχιστον. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι, πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια από το μίγμα και τηγανίζουμε, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.

Σημ.: Εάν όταν πλάθουμε το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, το αραιώνουμε με λίγο από το ζουμί που βράσαμε το ψάρι. Αν είναι αραιό, βάζουμε λίγο αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά.

FacebookTwitterGoogle PlusPinterest