κείμενο – φωτογραφία: Αντωνία Κατή – δημοσιογράφος, food photographer & food stylist
Υλικά για τη συνταγή (4 – 6 άτομα)
- 1 χταπόδι 1.200 με 1.500 γραμ.
- 3 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί
- 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 3-4 γαρίφαλα
- μερικούς κόκκους μαύρου πιπεριού
- ρίγανη
Καθαρίζουμε και κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα το χταπόδι, κρατώντας ολόκληρα τα πλοκάμια του. Το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε σε δροσερό σημείο για 30 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο και απλώνουμε στον πάγκο τις κουζίνας μας, σταυρωτά, 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο κι από πάνω 2 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας. Τοποθετούμε τα πλοκάμια του χταποδιού στο κέντρο κι από πάνω περιχύνουμε με το μίγμα της μαρινάτας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το χταπόδι.