κείμενο – φωτογραφία: Αντωνία Κατή – δημοσιογράφος, food photographer & food stylist
Υλικά για τη συνταγή
- 1 χταπόδι περίπου 2 κιλά
- 1-2 φύλλα δάφνης
- πιπέρι μαύρο σε κόκκους
- μερικούς κόκκους μπαχάρι
- αλάτι
- 2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες ή κύβους)
- 2 πιπεριές Φλώρινας (σε ροδέλες)
- ηλιέλαιο
- λευκό ξίδι καλής ποιότητας
- λίγο χοντρό αλάτι
- 1 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός (προαιρετικά)
Πλένουμε το χταπόδι και το καθαρίζουμε αφαιρώντας το μάτι του. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό (να το σκεπάζει ένα δάχτυλο περίπου), προσθέτουμε τη δάφνη, λίγους κόκκους πιπέρι και μπαχάρι και το αφήνουμε να βράσει, μέχρι να μαλακώσει.
Το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε κομματάκια σαν μπουκίτσες. Το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Στο μεταξύ σοτάρουμε σε λίγο σπορέλαιο τα λαχανικά για 1-2 λεπτά, αλατίζουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τα αφήνουμε κι αυτά να κρυώσουν.
Τέλος, μοιράζουμε το χταπόδι και τα λαχανικά σε 2-3 αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και τα απογεμίζουμε με σπορέλαιο και ξίδι. Τα κλείνουμε και τα κρατάμε στο ψυγείο.