κείμενο – φωτογραφία: Αντωνία Κατή – δημοσιογράφος, food photographer & food stylist
Υλικά για τη συνταγή (4 – 6 άτομα)
- 1 χταπόδι 1,1/2 κιλό
- 2 φύλλα δάφνης
- μερικούς κόκκους μαύρου πιπεριού
- 1 ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο
- 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- χυμό 2 λεμονιών
- αλάτι
για το γαρνίρισμα
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Καθαρίζουμε το χταπόδι, το ξεπλένουμε και το ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το νερό πρέπει να το σκεπάζει. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους του πιπεριού και το κρεμμύδι και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Τα πρώτα δέκα λεπτά ξαφρίζουμε το φαγητό. Μόλις είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Το κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες και το ρίχνουμε σε μπολ ή πιατέλα. Αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και αλατίζουμε. Σερβίρουμε το ψιλοκομμένο χταπόδι και περιχύνουμε με το λαδολέμονο. Γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό κι αν θέλουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι. Συνοδεύουμε με φάβα ή πολέντα.