κείμενο – φωτογραφία: Αντωνία Κατή – δημοσιογράφος, food photographer & food stylist
Υλικά για τη συνταγή (4 άτομα)
- 1 κιλό χταπόδι (μόνο τα πλοκάμια)
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 φύλο δάφνης
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- Ρεβίθια βρασμένα ή κάποιο άλλο όσπριο της αρεσκείας σας
- Πίτες για σουβλάκια μεσαίες
- Ντομάτες ή ντοματίνια
- Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- Φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- Λίγο ελαιόλαδο
- Σάλτσα πέστο ή τζατζίκι (προαιρετικά)
Βάζουμε σε κατσαρόλα το χταπόδι, το κρασί, τη δάφνη και το κρεμμύδι κομμένο στη μέση ή στα τέσσερα. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου, να μαλακώσει το χταπόδι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα, στραγγίζουμε τα πλοκάμια και τα κόβουμε σε κομμάτια σαν μπουκιές. Περνάμε τα κομμάτια σε καλαμάκια. Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο αλειμμένο με λίγο λάδι. Ψήνουμε τα σουβλάκια για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Σερβίρουμε πάνω σε πίτες για σουβλάκια και συνοδεύουμε με το όσπριο που μας αρέσει. Πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη ντομάτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε εάν θέλουμε με σάλτσα πέστο ή τζατζίκι.