κείμενο: Χάρης Βεκρής
φωτογραφίες: Ελευθερία Παπαδοπούλου
επεξεργασία φωτογραφιών: Μιχάλης Ρίχτερ

Πόσα ούζα λέτε να έχουν για ετικέτα τους έναν αριθμό; Ένα; Δύο το πολύ; Κι όμως, με μια γρήγορη αναζήτηση στη συλλογή του tsou.gr θα διαπιστώσετε πως ο αριθμός – τίτλος στην ετικέτα συνηθίζεται από ουκ ολίγες ποτοποιίες, με μια γκάμα που θυμίζει την κλήρωση του τζόκερ: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 20, 38, 42, 62. Όλοι οι ποτοποιοί έχουν και μια ιστορία να αφηγηθούν για το τι έκανε τους πατεράδες ή τους παππούδες τους να δώσουν στο ούζο τους για όνομα έναν αριθμό. Ο αριθμός αυτός, για τις περισσότερες περιπτώσεις ούζων, είναι σίγουρα ο αγαπημένος των θαμώνων των καφενείων και των ουζερί της περιοχής γύρω από το καζάνι που αποστάζονται. Όμως υπάρχουν και κάποια – λίγα – ούζα που η αναγνωρισιμότητα του αριθμού στην ετικέτα τους έχει ξεπεράσει ακόμα και τα σύνορα της χώρας.

Το «Θρακιώτικο 7» είναι ένα από αυτά τα λίγα ούζα που έχει καταφέρει με το σπαθί του να βρει τη θέση του σε αγορές μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής, αλλά και της Αυστραλίας. Χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες της και παρά την αρνητική ψυχολογία της εποχής, η Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης συνεχίζει με όρεξη και χιούμορ να αποδεικνύει καθημερινά και προς κάθε κατεύθυνση πως «7 υπάρχουν»! Το αποδεικνύουν άλλωστε και τα στιγμιότυπα της «bike tour 2016» που τρέχει η εταιρία από τον Ιούνιο και αναρτώνται στην ομώνυμη ιστοσελίδα στο facebook. Η Ελευθερία Παπαδοπούλου που εργάζεται στο τμήμα πωλήσεων της εταιρίας και διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη σελίδα, μας μίλησε για τις ωραίες ιδέες που γεννιούνται χάρη στο ούζο και για το ούζο:

Τι ακριβώς είναι η «bike tour 2016» της Ποτοποιίας – Οινοποιίας Θράκης;
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα του τμήματος πωλήσεων που σκοπό έχει τη σύσφιξη των σχέσεων της εταιρίας με τους συνεργάτες της. Παρά τον μεγάλο κύκλο εργασιών της, η Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης Α.Β.Ε.Ε. διατηρεί ένα ιδιαίτερο ταπεινό προφίλ που την κάνει πολύ πιο αγαπητή στους συνεργάτες της. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι δίνει σημασία στο πρόσωπο του συνεργάτη και όχι στον κύκλο εργασιών της συνεργασίας τους. Η bike tour θέλει να αναδείξει αυτήν ακριβώς τη σχέση, υποστηρίζοντας την άποψη πως «στην Ελλάδα της κρίσης μπορούν ακόμα να γράφουν ιστορία οι παρέες».

Αυτό λοιπόν είναι και το concept του «7 υπάρχουν» στο facebook;
Το concept του «7 υπάρχουν» είναι να δείξουμε με χιούμορ, ένα 7άρι που πίνεται και τα μαγαζιά, ένα 7άρι που τρώγεται (μέσω διαγωνισμών για το καλύτερο πιάτο με θέμα το «7»). Με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε στην προβολή των συνεργατών μας που είναι άνθρωποι του μόχθου, που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με αξιοπρέπεια μέσα στο χώρο, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο δημιουργία και δουλειά και σε άλλους ανθρώπους.

Πάντως η bike tour σου έδωσε, αν μη τι άλλο, την ευκαιρία να συνδυάσεις αυτό που λέμε «εργασία και χαρά».
Σίγουρα. Γυρνώντας τα μαγαζιά πόρτα – πόρτα, σαν βόλτα, με ανηφόρες και κατηφόρες, με ζέστη ή με ψύχρα, η bike tour μας έκανε να ευχαριστηθούμε και να εκτιμήσουμε την αμεσότητα της επαφής, το αυθόρμητο της στιγμής, την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, το ατέλειωτο ούζο και τους αμέτρητους μεζέδες.

Ποια ήταν η διαδρομή σου μέχρι τώρα και από πού σκοπεύεις να περάσεις με το ποδήλατο σου στο άμεσο μέλλον;
Το 1ο bike tour ξεκίνησε από τις περιοχές γύρω απ τον Στρυμωνικό κόλπο: Ασπροβάλτα, Βρασνά, Σταυρός, Ολυμπιάδα. Στο 2ο είπαμε να περάσουμε από το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής: Πολύχρονο, Πευκοχώρι, Λουτρά Αγίας Παρασκευής. Επόμενος προορισμός είναι η Θεσσαλονίκη, στην οποία λειτουργεί από το 1983 υποκατάστημα της Ποτοποιίας του ούζου «7» – συμπτωματικά – στην περιοχή Επταπύργιο!

Με την ευκαιρία, πες μας πως πήρε το όνομα «7» το δικό σας ούζο και δυο λόγια για την εταιρία που εργάζεσαι.
Απ’ όσο ξέρω, τότε που έγινε η εταιρία αποφάσισαν να το ονομάσουν «7» γιατί το θεωρούσαν τυχερό νούμερο. Η Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης Α.Β.Ε.Ε. είναι μία από τις μεγαλύτερες ποτοποιίες της χώρας. Η παραγωγή της σε ούζο ξεπερνά τα 9.000.000 φιάλες/ετησίως στη συσκευασία των 700ml, από τα οποία το 87% διατίθεται εκτός Ελλάδος και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Εσθονία, το Ιράκ, το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, αλλά και πολλές άλλες. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 15.000 τ.μ., με στεγασμένους χώρους 5.000 τ.μ., απασχολεί 75 εργαζόμενους και είναι πιστοποιημένη με τα πλέον σύγχρονα συστήματα ποιότητας (ISO 22000, IFS – International Food Standards).

Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης
Ιστοσελίδα: www.greek-ouzo.com
Facebook page: https://www.facebook.com/Distillerywinerythrace.sa/

FacebookTwitterGoogle PlusPinterest