Κείμενο: Χάρης Βεκρής
Φωτογραφίες: Νίκος Ραγκούσης

Να λοιπόν που για πρώτη φορά δεν χρειάστηκε να μπούμε σε πλοίο για άρθρο της ενότητας «επί τόπου» του blog μας! Κι αυτό γιατί… το «Ούζο Μακρυωνίτης», που πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε στην αγορά, παράγεται στη Σύρο!

Το Αποσταγματοποιείο – Ποτοποιείο Μακρυωνίτη μετράει μόλις ενάμιση χρόνο ζωής, αφού η πρώτη απόσταξη τσίπουρου στις εγκαταστάσεις του πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Η ανακατασκευασμένη παραδοσιακή αγροτική κατοικία όπου στεγάζεται ο ολοκαίνουργιος, σύγχρονος εξοπλισμός της επιχείρησης, βρίσκεται λίγα μέτρα από τη θάλασσα, στο χωριό Βάρη. Εξωτερικά, το κτίριο διακριτικό, δένει αρμονικά με τον περιβάλλον του, ενώ στο εσωτερικό του αποσταγματοποιείου είναι ολοφάνερη η νοικοκυροσύνη και το μεράκι της οικογένειας Μακρυωνίτη.

Ο Νικόλας Μακρυωνίτης, ένας νέος και ορεξάτος επιχειρηματίας, τελειώνοντας το λύκειο στη Σύρο ξεκίνησε σπουδές στο Φυσικό. Η αγάπη του για τη μαγειρική τον έσπρωξε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την κουζίνα για περίπου μια δεκαετία, εμπειρία που τον βοήθησε να βελτιώσει σημαντικά τη γευστική ικανότητα και αντίληψη του. Μετά την περιπλάνησή του σε εστιατόρια εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ο Νικόλας διάλεξε να χτίσει το μέλλον του σε κάτι που από παιδί ήταν εξοικειωμένος: στο αγαπημένο χόμπι του πατέρα του. Η αγάπη και η ενδελεχής ενασχόληση του χημικού Γιώργου Μακρυωνίτη με την απόσταξη και τα αποστάγματα είναι γνωστή σε ολόκληρο το νησί ή μάλλον σωστότερα, σε όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Μετά από αρκετή προετοιμασία, έρευνα και δοκιμές, η παρθενική παρτίδα ούζου βγήκε από το καζάνι της Βάρης μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Το ούζο της ποτοποιίας, 42 αλκοολικών βαθμών, περιέχει 50% απόσταγμα και είναι αρωματισμένο με γλυκάνισο, αστεροειδή γλυκάνισο, κόλιανδρο, κακουλέ, μαστίχα και μάραθο (αρωματικό φυτό που συναντάται ευρέως στη φύση, αλλά και στην κουζίνα της Σύρου). Σ’ ένα καλλίγραμμο μπουκαλάκι των 200ml, το «Ούζο Μακρυωνίτη» κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην αγορά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων την 1η Φεβρουαρίου.

Εκτός από ούζο, η MAKRYONITIS SYROS DISTILLERY δικαιολογημένα μπορεί να καμαρώνει και για τα τρία εξαιρετικά αποστάγματά της:

  • ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΗΣ, από 70% Μονεμβασιά και 30% Ασύρτικο,
  • 17-01, παλαιωμένο τσίπουρο για ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια, και
  • PLANTAE, τσίπουρο από ασύρτικο, αρωματισμένο με εννιά συριανά βότανα και με μια καταπληκτική ετικέτα που φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Καταγάς.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επισκεφθείτε το νησί μας, μην ξεχάσετε στο ταβερνάκι δίπλα στο κύμα, να ζητήσετε «Ούζο Μακρυωνίτη». Το πιθανότερο είναι πως επιστρέφοντας, εκτός από λουκούμια και χαλβαδόπιτες, θα πάρετε μαζί σας και συριανό ούζο!

ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΗΣ
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΟ – ΠΟΤΟΠΟΙΕΙΟ

Βάρη, Σύρος
Τηλέφωνο: (+30) 6946026281
E-mail: syrosdistillery@gmail.com

FacebookTwitterGoogle PlusPinterest