κείμενο: Χάρης Βεκρής

Εδώ και καιρό, κυρίως απ’ όταν άρχισα να ανεβάζω φωτογραφίες με ουζάκια και τους μεζέδες τους στο Instagram, σκεφτόμουν να γράψω κάτι για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά όλο το άφηνα γι’ αργότερα. Μετά το τελευταίο σοκ, που αποθανατίζεται και στη φωτογραφία του άρθρου, συνειδητοποίησα πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης.

Είναι συχνό, αν όχι μόνιμο, το φαινόμενο να παραγγέλνεις ένα καραφάκι ούζο μιας συγκεκριμένης ποτοποιίας και να σου σερβίρεται με ποτήρια μιας άλλης ποτοποιίας. Γιατί; Μήπως η ποτοποιία δεν έχει στείλει ποτήρια της στο κατάστημα; Απίθανο, αφού όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, οι ποτοποιίες στέλνουν τα ποτήρια τους στους πελάτες ή στους αντιπροσώπους τους. Μήπως επειδή σε όποιο ποτήρι και να πιείς το ούζο σου, την ίδια γεύση έχει; Σίγουρα, το ποτήρι δεν αλλάζει τη γεύση του ούζου που πίνουμε. Πως νιώθεις όμως όταν πίνεις ένα ούζο από τη Χίο και κατεβάζοντας το ποτήρι από τα χείλη σου βλέπεις το λογότυπο μιας ποτοποιίας από τη Δράμα ή το αντίστροφο; Και εντέλει, αυτή η αντιμετώπιση του ούζου δεν είναι εντελώς ισοπεδωτική, αφού ενισχύει την εντύπωση του «έλα μωρέ, όλα τα ούζα ίδια είναι»;

Μια φορά στις Βρυξέλλες παρήγγειλα κάποια μπύρα και ο σερβιτόρος που επέστρεψε μετά από λίγο, μου δήλωσε ευγενικά πως δεν μπορούσε να μου σερβίρει τη συγκεκριμένη μπύρα, γιατί του «είχαν τελειώσει τα ποτήρια της»! Έτσι έμαθα κι εγώ, που μέχρι τότε νόμιζα πως όλες οι μπύρες είναι πάνω – κάτω ίδιες, πως στο Βέλγιο είναι αδιανόητο να σερβιριστεί μια μπύρα στο ποτήρι μιας άλλης. Αυτός ο άγραφος κανόνας που τηρείται ευλαβικά από όλους και που μόνο θετικά οφέλη προσφέρει στη βέλγικη μπύρα, μήπως είναι καιρός να εφαρμοστεί και στο εθνικό μας ποτό;

Κι αν το κάνουμε κι εμείς όπως οι Βέλγοι; Αν μη τι άλλο, η προστιθέμενη αξία που δίνει στο ούζο το κατάλληλο ποτήρι, είναι αναμφισβήτητη. Η καθιέρωση του «κάθε ούζο στο ποτήρι του» μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των προϊόντων μας, ενισχύοντας το brand name της κάθε ποτοποιίας. Το σημαντικότερο όμως, με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρουμε στον καταναλωτή μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία, αντάξια της ποιότητας των μεθυστικών αρωμάτων και των παραδοσιακών συνταγών των παραγωγών ούζου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μπορούμε να αναβαθμίσουμε την εικόνα του αγαπημένου μας ποτού; Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με την ευγένεια που αρμόζει στην εκλεπτυσμένη του γεύση; Μπορούμε να δείξουμε, με όποιο τρόπο γίνεται, πως όλα τα ούζα δεν είναι ίδια;

Ναι, μπορούμε: κάθε ούζο στο ποτήρι του.

FacebookTwitterGoogle PlusPinterest