κείμενο: Χάρης Βεκρής
φωτογραφίες: Νηρέας Βεκρής

Το να μπαίνεις πρώτη φορά στη ζωή σου σε ένα ουζερί και να έχεις την εντύπωση πως είσαι χρόνια θαμώνας του, δεν είναι και κάτι συνηθισμένο! Το «Χοχλιδάκι», στο λαϊκό Ψυχικό, λειτουργεί από το 1986, ως «Ίδρυμα Προστασίας Συνταγών προς Εξαφάνιση», όπως δηλώνει και η κάρτα του συμπαθέστατου ιδιοκτήτη του, Αλέξανδρου Γκιόλμα, ο οποίος δηλώνει φανατικός φαν του tsou.gr, από την πρώτη μάλιστα έκδοσή του, το 2007. Μήπως έτσι να εξηγείται η άμεση εξοικείωσή μας με το περιβάλλον του μαγαζιού;

Το σκηνικό ιδανικό! Γύρω – γύρω, σε ραφάκια και βιτρίνες, μπουκάλια ούζου της συλλογής του Αλέξανδρου. Στους τοίχους παλιές διαφημιστικές αφίσες. Στους πάγκους βάζα με τουρσιά και από πάνω τους κρεμασμένα σκόρδα και αλλαντικά. Όμως εκείνο που κάνει το φιλόξενο ουζερί του Ψυχικού πραγματική «όαση» για τον ουζοπότη, είναι οι 180 περίπου ετικέτες ούζου που διαθέτει προς κατανάλωση!

Η ιεροτελεστία ξεκινά με τον τεράστιο δίσκο, τίγκα στα πιατάκια με ορεκτικά που προτείνει το μαγαζί, τα περισσότερα από τα οποία συνδυάζονται απόλυτα με ουζάκι. «Ο δίσκος αυτός αποτελεί προέκταση του σώματός μας πλέον», μας καθησυχάζει ο Αλέξανδρος, που παρότι φορτωμένος, μας μιλά για το πότε ξεκίνησε τη συλλογή του και για την προσπάθειά του να γνωρίσουν οι πελάτες του πως τα ούζα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι πολύ περισσότερα από τα 4 – 5 πασίγνωστα.

Όμως, με ποιο τρόπο και τι από όλα αυτά τα ούζα που διαθέτει το μαγαζί προτείνει ο Αλέξανδρος; «Κατ’ αρχάς βλέπεις αν ο πελάτης είναι διαθέσιμος. Τον ενδιαφέρει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό ή θέλει να παραμείνει σταθερός σε κάποιο από τα ούζα που ήδη γνωρίζει; Από κει και πέρα, η πρότασή μας μπορεί να σχετίζεται με τον τόπο καταγωγής του πελάτη. Συνήθως τους αρέσει να πίνουν ένα ούζο από την ιδιαίτερη πατρίδα τους που είναι σχετικά δυσεύρετο.»

Πόσο εξοικειωμένη είναι η πελατεία του με τον τεράστιο αριθμό ετικετών που περιλαμβάνει η «Ούζο λιστ» του μαγαζιού; «Πήρε χρόνο να μάθουν ότι προσφέρουμε τόσες πολλές επιλογές. Χρειάστηκε ακόμα και να αποκλείσουμε γνωστές ετικέτες από τον κατάλογό μας, προκειμένου να έχει νόημα όλο αυτό που κάνουμε.»

Πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί ένα ουζερί ετικέτες τόσων μικρών παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα; «Πηγαίνω και τα παίρνω ο ίδιος. Υπάρχουν μικροί παραγωγοί που τους παρακαλάς να σου στείλουν μια κούτα και αδιαφορούν εντελώς. Έτσι, όταν έχω τη δυνατότητα να ταξιδέψω, πάντα επιστρέφω με το αυτοκίνητο φορτωμένο μπουκάλια.»

Όσα πιάτα δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικά και οι τιμές τους πολύ λογικές! Τα καραφάκια ούζου (200ml) χρεώνονται από 7 έως 15 ευρώ έκαστο. «Στα premium ούζα δεν έχουμε το ανάλογο κέρδος, προκειμένου να δώσουμε ένα κίνητρο στον κόσμο να τα δοκιμάσει», μας εξηγεί ο Αλέξανδρος που έχει φροντίσει να μην είναι αποτρεπτική η τιμή των αποσταγμάτων ανώτερης ποιότητας του εθνικού μας ποτού για τους πολλούς.

Η ουζοκατάνυξη μας ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό πολίτικο κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι που δεν βλέπουμε την ώρα να ξαναγευτούμε, την επόμενη φορά που θα βγούμε για ουζάκι στην πρωτεύουσα. Κι επειδή το «Χοχλιδάκι» ανήκει αδιαμφισβήτητα στις τοπ επιλογές ουζερί της Αθήνας, αν δεν το έχετε επισκεφτεί ακόμη, μην το καθυστερείτε άλλο. Μιλάμε για μια σπάνια και ολοκληρωμένη εμπειρία ουζοποσίας!

Ουζερί Χοχλιδάκι
Αδριανείου 31, Ψυχικό
Αθήνα 115 25
Τηλέφωνο: 2106746661
FB: https://www.facebook.com/xoxlidaki.ouzeri/
FacebookTwitterGoogle PlusPinterest