κείμενο: Χάρης Βεκρής
φωτογραφία: Νηρέας Βεκρής

Άλλο ένα νησί και μάλιστα γειτονικό μας, εμφανίζεται πλέον στον χάρτη του tsou.gr με το σύμβολο που δηλώνει πως κι εκεί παράγεται ούζο! Η Ποτοποιία ANDROP ιδρύθηκε το 2018 και το αποστακτήριό της βρίσκεται στην περιοχή Πιτροφός, στο κέντρο του νησιού. Ιδιοκτήτης της ο Δημοσθένης Βαρούτης, 38 χρονών, με σπουδές μηχανικού δομικών έργων και με ρίζες από την Άνδρο εξαιτίας της μητέρας του, αποφάσισε εντέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την απόσταξη. Όπως μας είπε κι ο ίδιος «στην Άνδρο το σπιτικό τσίπουρο είναι παράδοση, γι αυτό κι η δική μου σχέση με την απόσταξη ξεκινά από τον παππού μου που έβγαζε τσίπουρο στον παραδοσιακό άμβυκα της οικογένειας».

Μετά από πολύ αγώνα και γραφειοκρατία σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ο Δημοσθένης – με τη στήριξη της οικογένειάς του – κατάφερε να δημιουργήσει μια επιχείρηση με σύγχρονες εγκαταστάσεις που ακολουθούν τα τελευταία πρότυπα τεχνολογίας και εξοικονόμησης ενέργειας. Διαθέτοντας 8 ιδιόκτητα στρέμματα με αμπέλια, η ετήσια παραγωγή της ANDROP σε τσίπουρο φθάνει τους 6 τόνους, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ούζου της κινείται στους 3,5 τόνους. Εκτός από την αύξηση της παραγωγής της, στα προσεχή σχέδια της ποτοποιίας είναι η προσέλκυση επισκεπτών στις εγκαταστάσεις της για ξεναγήσεις και γευσιγνωσία. Για τον εμπλουτισμό της εμπειρίας των επισκεπτών προβλέπεται και η δημιουργία χώρου με μουσειακά εκθέματα σχετικά την ιστορία της απόσταξης στην Άνδρο.

Η ANDROP είναι η μοναδική αποσταγματοποιία που λειτουργεί σήμερα στο νησί. «Τη δεκαετία του ’90 υπήρχε ακόμα στη Χώρα, στην κάτω πλατεία, ο Μανδαράκας, που πουλούσε αποστάγματα δικής του παραγωγής», μας λέει ο Δημοσθένης, που δεν έχει παράπονο από τη στήριξη των καταστηματαρχών της Άνδρου στην προσπάθειά του, αφού όπως συμπληρώνει «το 90% των καταστημάτων του νησιού διαθέτει τα προϊόντα της ποτοποιίας μας».

Το ούζο ANDROP είναι ένα «τίμιο ούζο», όπως το χαρακτηρίζει κι ο παραγωγός του. Μαλακό κι ευχάριστο, με 50% απόσταγμα, μας θύμισε την αρχοντιά και τα ούζα της Χίου, αφού η μαστίχα διακρίνεται ξεκάθαρα στα αρώματα του. Παρά τους πεσμένους τζίρους λόγω της πανδημίας, οι άνθρωποι της ποτοποιίας διατηρούν την αισιοδοξία τους και εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση των προϊόντων τους και σε άλλες περιοχές της χώρας. Αν δεν είναι στα άμεσα σχέδιά σας να επισκεφθείτε την ήρεμη και πανέμορφη Άνδρο, ούζο και τσίπουρο ANDROP μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα μεζεδοπωλεία της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Κύθνου και της Ικαρίας.

Ποτοποιία ANDROP
Αποστακτήριο Άνδρου Ε.Ε.
Πιτροφός
845 00 ΑΝΔΡΟΣ
(+30) 6948603223
info@androsdistillery.com
androsdistillery.com

FacebookTwitterGoogle PlusPinterest