Η Ποτοποιία Θάσου είναι μόλις 2 ετών. Ιδρύθηκε το 2018 και είναι η μοναδική ποτοποιία που λειτουργεί σήμερα στη Θάσο. Το απόσταγμα που βγαίνει από τον παραδοσιακό χάλκινο άμβυκά της, αφού αραιωθεί με νερό από τις πηγές της Θάσου, εμφιαλώνεται σε μπουκάλια με την ετικέτα «Ίσαλος». Το Ούζο ΙΣΑΛΟΣ 40%vol, είναι ένα ούζο με κομψό χαρακτήρα, απαλό και φινετσάτο. Το Ούζο ΙΣΑΛΟΣ 42%vol είναι ένα ούζο «εξ’ αποστάξεως 100%» με έντονη προσωπικότητα, πλούσιο σε αρώματα και ολοκληρωμένο, ιδανικό γι αυτούς που εκτιμούν την ειλικρινή αξία της απόσταξης του ούζου. Το tsou.gr με έδρα τη Σύρο, ήταν φυσικό να δείξει λίγο μεγαλύτερη ευαισθησία για μια ποτοποιία νησιωτών και μάλιστα, από ένα τόσο ωραίο νησί! Ας γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν αυτή την όμορφη πρωτοβουλία, μέσα από τη συζήτηση που είχαμε με τον Κυριάκο Λεωνίδου, συνιδιοκτήτη – με τους Παναγιώτη Χατζηγεωργίου και Μανώλη Πιτέλη – της Ποτοποιίας Θάσου:

Πώς προέκυψε ο τίτλος «Ίσαλος» στις ετικέτες σας;
Ο Ίσαλος είναι μια ναυτική ορολογία. Συμβολίζει την ισορροπία. Ισορροπία στις γεύσεις, ισορροπία και όταν το πίνεις… «δεν ξεφεύγεις».

Οι κάτοικοι της Θάσου είναι κυρίως ουζοπότες, όπως και οι υπόλοιποι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου;
Τώρα πλέον όχι. Οι παππούδες μας ήταν ουζοπότες. Τώρα επικρατεί το τσίπουρο σε αναλογία 60 – 40.

Μιλήστε μας για τη διαδικασία της απόσταξης των προϊόντων σας. Ποια είναι η άποψή σας για την προσθήκη ζάχαρης;
Η απόσταξη κρατάει περίπου 12 με 14 ώρες. Είναι πολύ σημαντική για εμάς. Όπως είναι σημαντικό το προϊόν να «καθίσει» κάποιες μέρες πριν εμφιαλώσουμε. Δεν υπάρχει καθόλου ζάχαρη σε κανένα προϊόν μας.

Προσωπικά, προτιμώ τα ούζα που με την προσθήκη νερού «μεταμορφώνονται» σε ένα κατάλευκο, πυκνό, ευωδιαστό γαλάκτωμα. Είναι αυτό ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, ενδεικτικό της ποιότητας του αποστάγματος;
Ακριβώς αυτό είναι και για μας το θεμιτό αποτέλεσμα. Γεμάτη γεύση, ευωδιαστό χωρίς να σε μπουκώνει και φυσικά, πυκνό και κατάλευκο. Θέλουμε όταν πέσει το κρύο νερό στο ποτήρι να γίνει η μεταμόρφωση και να ικανοποιήσει πρώτα τα μάτια, μετά τη μύτη και τέλος τον ουρανίσκο.

Δοκιμάζοντας και τα δυο σας ούζα, παρατηρήσαμε πως αυτό συμβαίνει περισσότερο στο 40άρι σας, παρά στο 100% απόσταγμα. Πως το εξηγείτε;
Το γαλάκτισμα οφείλεται στο γεγονός ότι το ΙΣΑΛΟΣ 40% είναι παραδοσιακή συνταγή ούζου, ενώ το 42% που θεωρείται premium ως απόσταγμα, έχει μικρότερη ποσότητα ανετόλης για να έρχεται κοντύτερα και στο τσίπουρο με γλυκάνισο.

Ποιοι είναι οι ιδανικοί μεζέδες για να συνοδεύσουμε το ούζο σας;
Πολύ υποκειμενικό. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Πιο προσωπική άποψη: νομίζω ότι ταιριάζει με ελιά Θάσου θρούμπα, κολιό παστό, λίγες πεταλίδες, ντομάτα γαρίφαλο και μια καυτερή πιπεριά ωμή. Η λίστα δεν πιστεύω πως έχει τέλος. Κολοκυθοκεφτέδες, φτεροκεφτέδες, χταπόδι λιόκαφτο, ακόμη και μόνο με μια φρέσκια αγγουροντομάτα με κρίταμο.

Οι «φτεροκεφτέδες» τι είναι;
Είναι τοπικό πιάτο: κεφτέδες από τις φτέρες (το φυτό).

Πως μπορεί κάποιος – εκτός Θάσου – να προμηθευτεί τα προϊόντα σας;
Σε Καβάλα και Ξάνθη υπάρχουν κάβες και χονδρέμποροι που συνεργαζόμαστε. Για την υπόλοιπη Ελλάδα ταχυδρομικώς, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Ποτοποιία Θάσου
Λιμένας – Θάσου
Τ. 697 409 4924
https://www.facebook.com/ouzothassou/

FacebookTwitterGoogle PlusPinterest