κείμενο – φωτογραφία: Αντωνία Κατή – δημοσιογράφος, food photographer & food stylist
Υλικά για τη συνταγή
- 8 περίπου κριθαροκουλούρες
- μερικές μαύρες ελιές
- κάπαρη & καπαρόφυλλα
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)
Για την πέστο λιαστής ντομάτας
- 2 φλιτζάνια τσαγιού λιαστές ντομάτες
- 1 φλιτζάνι τσαγιού τυρί Σαν Μιχάλη (φρεσκοτριμμένο)
- 50 γραμ. κουκουνάρι
- ½ φλιτζάνι τσαγιού πλατιά φύλλα βασιλικού
- ½ φλιτζάνι τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας λευκό ξίδι μπαλσάμικο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
Φτιάχνουμε πρώτα την πέστο λιαστής ντομάτας: ρίχνουμε στο μούλτι τα φύλλα βασιλικού με το ξίδι και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να δέσει και να γίνει ένας σφιχτός πολτός.
Βρέχουμε λίγο με νερό τα παξιμάδια, τα αλείφουμε με την πέστο και τα βάζουμε σε πιατέλα. Διακοσμούμε με την κάπαρη, τις ελιές κι αν θέλουμε με φυλλαράκια βασιλικού. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.