Αφορμή για τούτη την εκτενή αναφορά μας στην Ποτοποιία Κωστέα, στάθηκε η νέα, υψηλής αισθητικής σειρά μινιατούρας ούζου της, με τίτλο “a piece of Greece”. Σχεδιασμένα από το εξειδικευμένο στη συσκευασία τροφίμων και ποτών γραφείο brand value., τα μπουκαλάκια της σειράς αναδεικνύονται σε ιδανικό πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της ανήσυχης οικογένειας Κωστέα, που έχει ως κύριο μέλημά της την ανάδειξη του ούζου στη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια αγορά των αποσταγμάτων. Βασισμένη σε γερά θεμέλια εδώ και 60 χρόνια, η γνωστή καλαματιανή ποτοποιία καταφέρνει να συνεχίζει απρόσκοπτα τη δημιουργική της πορεία, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες των καιρών. Το ότι αυτή η επιτυχημένη πορεία της Ποτοποιίας Κωστέα μόνο τυχαία δεν είναι, φαίνεται ξεκάθαρα από τον συγκροτημένο λόγο του Παναγιώτη Κωστέα, ιδιοκτήτη και Γενικού Διευθυντή της εταιρίας, στη συνέντευξη που δέχτηκε με χαρά να παραχωρήσει στο tsou.gr.

Ως μια ποτοποιία με ηλικία σχεδόν 60 χρόνων (έτος ίδρυσης 1962), μιλήστε μας λίγο για το ξεκίνημα και την πορεία της ως σήμερα. Ποιες ήταν οι σημαντικότερες δυσκολίες και οι μεγαλύτερες χαρές σε αυτή τη διαδρομή;

Η Ποτοποιία μας λειτουργεί αδιάλειπτα στις ίδιες εγκαταστάσεις από το 1962. Ο πατέρας μας Θανάσης Κωστέας, ξεκίνησε σαν συνεργάτης στην Ποτοποιία, η οποία ήταν τότε υπό τη διεύθυνση των Τσίρου – Ηλιόπουλου. Το 1984, η επωνυμία αλλάζει σε Τσίρος – Κωστέας, όταν πια ο πατέρας μας ξεκινά να συμμετέχει στο ιδιοκτησιακό σχήμα της επιχείρησης. Τη σημερινή της μορφή η επιχείρηση την πήρε το 2000, όταν και η οικογένειά μας ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της Ποτοποιίας. Ήδη από το 1962, βασικό μας αντικείμενο ήταν η παραγωγή και διάθεση ούζου στην τοπική κοινωνία της Καλαμάτας, σε ουζερί, καφενεία και ταβέρνες. Η επιχείρηση με τα χρόνια επεκτάθηκε τόσο σε άλλες γεωγραφικές αγορές, όσο και σε άλλα ποτά, όπως το τσίπουρο, το κρασί και τα λικέρ. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση διευθύνεται από τη 2η γενιά και ήδη έχουν μπει και τα παιδιά μας, ως 3η γενιά ποτοποιοί! Αυτό σημαίνει ότι οι εμπειρίες και τα βιώματά μας ξεκινούν πολλά χρόνια πίσω και μας θωρακίζουν απέναντι στις κρίσεις που δοκιμάζουν τα τελευταία χρόνια την ελληνική αγορά, δίνοντάς μας – πιθανόν – μια πιο ασφαλή θέση απέναντι σε άλλες ελληνικές ποτοποιίες. Έτσι παίρνουμε δύναμη και μπορούμε και συνεχίζουμε. Σε ό,τι αφορά στη μεγαλύτερη χαρά: αυτή είναι μία και είναι η χαρά της δημιουργίας και της εξέλιξης των προϊόντων και της δουλειάς μας, ιδιαίτερα όταν αυτή αποτυπώνεται στα θετικά σχόλια των καταναλωτών.

Πόσο σας έχει επηρεάσει η πρόσφατη κρίση της πανδημίας και πώς το αντιμετωπίζετε;

Είναι λογικό ο κλάδος της ποτοποιίας να έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Το ούζο είναι εθνικό προϊόν και η βιομηχανία του ούζου και των αποσταγμάτων έχει επηρεαστεί, καθώς βασίζεται στον τουρισμό και την ομαλή λειτουργία της εστίασης. Από τη στιγμή που οι δύο αυτοί κλάδοι βρίσκονται υπό αυστηρούς περιορισμούς λειτουργίας, είναι επόμενο οι όγκοι μας να έχουν μειωθεί. Απόφασή μας είναι να διατηρήσουμε μια αμυντική στάση απέναντι στο ρευστό οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον, επιλέγοντας πρώτα να στηρίξουμε το προσωπικό μας και στη συνέχεια τους πελάτες μας και τους προμηθευτές μας. Σκοπός είναι όλοι να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη ζωή και τη λειτουργία μας, έως ότου η αγορά επανέλθει σε ομαλές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας μας, στην Καλαμάτα λειτουργούν συνολικά πέντε ποτοποιίες που παράγουν ούζο. Πώς δικαιολογείται ιστορικά αυτή η ιδιαίτερη σχέση της περιοχής με το εθνικό μας ποτό;

Η Μεσσηνία ήταν και είναι ένας εύφορος και δημιουργικός τόπος, δίπλα στη θάλασσα, στον οποίο παράγονται μοναδικά και υψηλής ποιότητας προϊόντα. Είναι αλήθεια πως λίγοι γνωρίζουν ότι μαζί με τον Τύρναβο, η Καλαμάτα αποτελεί την περιοχή που έχει τις ρίζες του το ούζο. Ένα προϊόν που – κατά πολλούς – οφείλει την ονομασία του σε παράφραση του “uso di Massalia”, φράσης η οποία αναγραφόταν στα κιβώτια με υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα τα οποία εξάγονταν «προς χρήση στη Μασσαλία» από τα ελληνικά λιμάνια, μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας. Εδώ στη Μεσσηνία λοιπόν, το λιμάνι της Καλαμάτας με τον εξαγωγικό του χαρακτήρα, αλλά και οι ιδανικές συνθήκες υγρασίας, θαλάσσιου αέρα και υψομέτρου, που ευνοούν την ανάπτυξη βοτάνων και αρωματικών φυτών, όπως ο γλυκάνισος, ο αστεροειδής άνισος, η μαστίχα, η κανέλα, το γαρύφαλλο, η μέντα και άλλα πολλά, τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά για την παραγωγή ούζου, έγιναν η γενεσιουργός αιτία να ανθήσει η βιομηχανία του ούζου στην περιοχή μας ήδη από το 1850. Έτσι, οι άνθρωποι του τόπου μας ακολουθούν από τα μέσα του 19ου αιώνα την ίδια διαδικασία παραγωγής, μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση στις επόμενες γενιές και περικλείοντας στις φιάλες με το εθνικό μας προϊόν όλα τα ιδιαίτερα μυστικά του ποτού αυτού.

Προσπαθώντας να συλλέξουμε και να παρουσιάσουμε όλα τα ούζα που κυκλοφορούν σε Ελλάδα και Κύπρο, ομολογούμε πως δεν σας προλαβαίνουμε! Οι περισσότερες ποτοποιίες διατηρούν την ίδια συσκευασία για δεκαετίες. Για ποιους λόγους η εταιρεία σας θεωρεί σημαντική τη συχνή ανανέωση της συσκευασίας των προϊόντων της;

Η αλήθεια είναι πως και η δικιά μας ποτοποιία έχει παρόμοια φιλοσοφία στη διατήρηση των ετικετών των παραδοσιακών της φιαλών. Καθώς όμως πιστεύουμε πως το ούζο σαν εθνικό μας προϊόν, πρέπει να παντρεύει το παραδοσιακό με το νέο, τις αναμνήσεις της Ελλάδας με την όρεξη για δημιουργία που έχουν οι νέες γενιές, και να εξελίσσεται ακριβώς όπως και η Πατρίδα μας εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου, προχωρούμε σε δημιουργία ή/και ανανέωση των premium μπουκαλιών μας, με σκοπό την ανάδειξη του ούζου στη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια αγορά των αποσταγμάτων.

Η νέα σας σειρά των 50ml με τίτλο “a piece of Greece” που ξεχωρίζει για την υψηλή της αισθητική, αναδεικνύεται σε ιδανικό πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για το πώς δημιουργήθηκε το concept και για την ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού;

Η ιδέα πίσω από τη σειρά “a piece of Greece” είναι να φτάσει ένα κομμάτι Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Τι καλύτερο από το να το πετύχουμε αυτό με ένα μπουκάλι ούζο ή τσίπουρο, τα οποία είναι ποτά – πρεσβευτές της χώρας μας παγκοσμίως; Για τον λόγο αυτό, οι παραστάσεις που αποτυπώνονται στις φιάλες “a piece of Greece” – όπως ο ναύτης, ο πελεκάνος, το καφενείο, το καΐκι και άλλα – θυμίζουν κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Και για τον λόγο αυτό μπορούν να σταθούν ισάξια από ένα μικρό καφενείο στην πλατεία ενός χωριού και μια παραλιακή ταβέρνα σε κάποιο ελληνικό νησί, μέχρι τα ράφια ενός ευρωπαϊκού καταστήματος. Το καταναλωτικό κοινό είναι αλήθεια πως τα έχει αγαπήσει, ξεπερνώντας και τις δικές μας προσδοκίες!

Εκτός από ούζο, τι άλλα προϊόντα περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ποτοποιίας σας και σε ποιες χώρες εξάγονται;

Η Ποτοποιία Κωστέα πέραν του ούζου, παράγει αποστάγματα στέμφυλων (από απλά τσίπουρα μέχρι μονοποικιλιακά τσίπουρα και παλαιωμένο τσίπουρο), λικέρ όπως μαστίχα, μαστίχα-λεμόνι, καρπούζι, καραμέλα, καρύδα, κεράσι, amaretto, blue curacao και triple sec. Τέλος, διαθέτουμε και σειρά επιτραπέζιων οίνων από τη Μεσσηνία, αλλά και Μοσχάτο και Μαυροδάφνη Πατρών. Εξάγουμε στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Κύπρο και στην Αυστραλία. Τέλος, εξυπηρετούμε – κατά το δυνατόν – και παραγγελίες λιανικής απευθείας σε καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Κλείνοντας, θα θέλατε να μας προτείνετε κάποιους ιδιαίτερους μεζέδες για να συνοδεύουμε το ούζο σας;

Το ούζο είναι aperitif και έχει ως σκοπό να μας ανοίξει την όρεξη πριν το φαγητό. Για τον λόγο αυτό, δεν θα σας προτείνουμε κάποιον συγκεκριμένο μεζέ. Συμβουλή μας είναι να συνοδεύσετε το ούζο με ελαφριές γεύσεις του τόπου που το απολαμβάνετε, όπως ντομάτα, ελιές Καλαμών ή χταπόδι, έχοντας στο μυαλό σας πως το ιδιαίτερο αυτό ποτό θα σας δημιουργήσει τη θέληση να απολαύσετε όλους τους νόστιμους μεζέδες της μεσογειακής κουζίνας!

Ποτοποιία Κωστέας
Αναγνωσταρά 35 & Νικηταρά 6,
Καλαμάτα
(+30) 2721 022604
info@kosteas.gr
https://kosteas.gr/

FacebookTwitterGoogle PlusPinterest