Το tsou.gr – ως γνωστόν – αγαπά ιδιαίτερα τις προσεγμένες συσκευασίες που αναβαθμίζουν την αισθητική αντίληψη και την εικόνα του εθνικού μας ποτού. Ήταν λοιπόν επόμενο, η γνωριμία μας με τη retro συσκευασία «Tριλογία Ούζου» της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Δημητρίου Δ. Γιαννατσή, να εξελιχτεί σε «love at first sight»!

Σε μια άψογα σχεδιασμένη χάρτινη συσκευασία που μοσχοβολά γλυκάνισο, οι τρεις ετικέτες Ούζου Γιαννατσή, τυλιγμένες με αντίγραφα παλιών εφημερίδων και δεμένες σφιχτά με σπάγκο, περιμένουν – προφυλαγμένες από τις κακουχίες του ταξιδιού – να αποκαλύψουν στον τυχερό που θα ανοίξει το «μαγικό κουτί» τους, τα πολλά και ξεχωριστά τους χαρίσματα.

Ελαφρύ και ευχάριστο στη γεύση το Ούζο Γιαννατσή 40 Vol, με διακριτικά αρώματα γλυκάνισου, πινελιές μαστίχας και νότες λουλουδιών, αποτελεί «το καθημερινό ούζο της παρέας». Επιτραπέζιο ούζο από απόσταξη 100% το Ούζο Γιαννατσή 42 Vol, με επίγευση μακράς διάρκειας και αρώματα που θυμίζουν ξεχωριστές καλοκαιρινές στιγμές. Και τέλος, η παραδοσιακή συνταγή του Δημήτρη Γιαννατσή στο Ούζο Γιαννατσή 45 Vol (εξ’ αποστάξεως 100%). Ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, απόλυτα ισορροπημένο στο στόμα, γλυκόπιοτο χωρίς ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, φυσικά αρωματισμένο με μυρωδάτα βότανα της λεσβιακής γης.

Μιλώντας με τον Μανώλη Συρέλλη, συνιδιοκτήτη της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Δημητρίου Δ. Γιαννατσή ΕΠΕ, αντιλαμβάνεσαι αμέσως την ανησυχία και την πρόθεση των ανθρώπων της εταιρίας να διαφοροποιήσουν την παρουσία των προϊόντων της στο ράφι και στη βιτρίνα, με πρωτοτυπία και καλαισθησία. Η Ποτοποιία Γιαννατσή είναι μία από τις τέσσερις ποτοποιίες που λειτουργούν σήμερα στο Πλωμάρι. Ιδρύθηκε το 1932 και έκανε αυτό το μακρύ ταξίδι μέσα στον χρόνο, με αγάπη για τη μυρουδιά του ούζου, μεράκι για την τέχνη της απόσταξης και σεβασμό στο παρελθόν. “Η αρχική ιδέα της χειροποίητης Retro συσκευασίας που σχεδιάστηκε από την εταιρία New Pixels του γραφίστα Αχιλλέα Κιαχαγιά, γεννήθηκε από τις μνήμες της μετανάστευσης μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο, πριν εξήντα χρόνια, αρχές δεκαετίας του ‘50. Τότε που μοναδική παρηγοριά των ξενιτεμένων ήταν ο ταχυδρόμος και το κάθε γράμμα μια γιορτή”, μας πληροφορεί ο Μανώλης Συρέλλης.

Γιορτή όμως ακόμα πιο μεγάλη, ήταν το ψάθινο καλάθι – έτσι ήταν τα δέματα από τα χωριά τότε, καλάθια ψάθινα – όταν έφτανε επιτέλους στον μακρύ προορισμό. Το ίδιο βράδυ η παρέα της ξενιτιάς μαζεύονταν και άρχιζε γλέντι. Τότε η πατρίδα ήταν εκεί, παρούσα με γεύσεις και αρώματα της πρώτης νιότης κρυμμένα στην υφασμάτινη σακούλα με τις χάχλες και τον τραχανά ή στο λαδοτύρι, στο άγουρο μυτιληνιό λάδι και τις ελιές, στο κουτί με τις παστές σαρδέλες ή στο μπουκάλι με το μυρωδάτο πλωμαρίτικο ούζο, που με επιμέλεια είχαν τυλίξει σε παλιές εφημερίδες και είχαν δέσει σφιχτά με σπάγκο από τζίβα ή κανάβι. Εφημερίδες χρήσιμες, όχι μόνο για να κρατούν το μπουκάλι μη σπάσει, αλλά και για τις παλιές ειδήσεις που είχαν. Βλέπεις οι ειδήσεις της πατρίδας στα ξένα δεν παλιώνουν ποτέ. Κι όταν το μπουκάλι άνοιγε και μοσχοβολούσε ο γλυκάνισος απ’ το Λισβόρι, μοσχοβολούσε Ελλάδα και Λέσβο η ξενιτιά. “Σήμερα τα ούζα της Λέσβου περήφανα ταξιδεύουν πια σ’ όλο τον κόσμο. Κι εμείς στην Ποτοποιία Πλωμαρίου Γιαννατσή επιλέξαμε να τα στολίσουμε και να τα πακετάρουμε με παλιά εφημερίδα και σπάγκο, για να τιμήσουμε τους ήρωες του πρόσφατου παρελθόντος μας”, συμπληρώνει ο Μανώλης Συρέλλης.

Όμως η δημιουργικότητα των ανθρώπων της ποτοποιίας δεν αρκείται στην παραγωγή και εμφιάλωση εξαιρετικών ούζων. Το Λικέρ Γιαννατσή Castanelli, ένα ηδύποτο από 100% απόσταξη με ούζο Πλωμαρίου, κάστανα Αγιάσου και μέλι, είναι η ενδιαφέρουσα πρόταση της ποτοποιίας για την ολοκλήρωση μιας σωστής ουζοποσίας. Με μια εξίσου εντυπωσιακή συσκευασία, το ελαφρύ και ισορροπημένο αυτό επιδόρπιο ποτό που παράγεται μια φορά το χρόνο και εμφιαλώνεται από το 2014 σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, πίνεται πολύ ευχάριστα σκέτο, με θρυμματισμένο πάγο ή παγωμένο στην κατάψυξη.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δ. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ Ε.Π.Ε.

ΑΛΩΝΕΛΙ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
ΛΕΣΒΟΣ Τ.Κ. 81200
TΗΛ. 2252032551
FAX. 2252032567
http://www.giannatsis.gr
info@giannatsis.gr

FacebookTwitterGoogle PlusPinterest