Δεν είναι πολλά τα βιβλία που κυκλοφορούν για το ούζο, όμως για όποιον θέλει να συνοδεύσει το ούζο του – εκτός από τον κατάλληλο μεζέ – με ενδιαφέρουσες πληροφορίες πού θα τον κάνουν να γνωρίσει καλύτερα και να εκτιμήσει ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο στο ποτήρι του, υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία τρεις ιδιαίτερα αξιόλογες δουλειές:

ouzo-gewrgiadis

ΟΥΖΟ

Συγγραφέας: Στάθης Γεωργιάδης και Λευτέρης Ελευθεριάδης
Εκδόσεις: ROAD, Αθήνα 2008
Τιμή: από 17.55€ έως 39€

Η πληρέστερη έντυπη καταγραφή των ποτοποιιών Ελλάδας και Κύπρου σε ένα πολυσέλιδο λεύκωμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ότι έχει να κάνει με το ούζο. Η μοναδικότητα του βιβλίου εντοπίζεται στη συστηματική καταγραφή και επιτόπια έρευνα των συγγραφέων του στις περιοχές και τους χώρους παραγωγής του εθνικού μας ποτού, γεγονός που το καθιστά μοναδικό ταξιδιωτικό σύμβουλο για κάποιον που θέλει επιστρέφοντας οι αποσκευές του να μυρίζουν γλυκάνισο. Στον μακρύ κατάλογο περιεχομένων του λευκώματος περιλαμβάνονται ενότητες όπως: χάρτες περιοχών με τις θέσεις που βρίσκονται οι ποτοποιίες, η διαδικασία παραγωγής του ούζου και τα συστατικά του, παραδοσιακοί χάλκινοι άμβυκες, Έλληνες και Κύπριοι ποτοποιοί, τραγούδια για το ούζο και συνταγές για τοπικούς παραδοσιακούς μεζέδες.

Σαν μειονέκτημα της συγκεκριμένης εξαιρετικής δουλειάς θα πρέπει να αναφέρουμε το ότι μια τόσο πολυτελής και πολυσέλιδή έκδοση γίνεται – αναπόφευκτα – ένα πολύ βαρύ βιβλίο που δυσκολεύει τη ζωή του αναγνώστη του. Τέλος, όπως και για κάθε έρευνα, η αποτύπωση και η καταγραφή που πραγματοποιήθηκε πριν οκτώ χρόνια είναι φυσικό, σήμερα, να χρειάζεται σε πολλά σημεία επικαιροποίηση.

apostagmazwhs

Αποστάγματα ζωής, Ούζο Βαρβαγιάννη

Συγγραφέας: Γιώργος Γιαννακόπουλος
Εκδότης: Ελληνικές Ομοιογραφικές Εκδόσεις, Αθήνα 2007
Τιμή: από 49€ έως 62€

Το πολυτελές αυτό λεύκωμα που κυριολεκτικά μυρίζει ούζο, καταγράφει αναλυτικά, σε δυο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), την ιστορία της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη. Εισάγοντας τον αναγνώστη στον κόσμο του ούζου με κεφάλαια όπως «η απόσταξη», «η ιστορία του ούζου», αλλά και του τόπου παραγωγής του «Λέσβος», «Πλωμάρι», ο ιστορικός Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος καταγράφει την επιτυχημένη πορεία της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη από την ίδρυση της, το 1860, ως σήμερα. Σημαντικότατο μέρος του βιβλίου καταλαμβάνει η προσεγμένη φωτογράφιση του πολύτιμου αρχειακού υλικού της οικογένειας, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Βαρβαγιάννη στο Πλωμάρι. Το βιβλίο διαβάζεται ιδιαίτερα ευχάριστα, ταξιδεύοντας αναπαυτικά τον αναγνώστη στο παρελθόν και το παρόν της παραδοσιακής απόσταξης.

Σοβαρό μειονέκτημα για μια τόσο προσεγμένη έκδοση αποτελεί η έλλειψη ενός πίνακα περιεχομένων. Επιπλέον, παρά το εξαιρετικό ερευνητικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο του βιβλίου, η τιμή απόκτησης του παραμένει αρκετά υψηλή για ένα εγχείρημα που δεν παύει να αποτελεί μια πρώτης τάξης προωθητική ενέργεια, μιας εταιρίας που μέσα από τις σελίδες του προβάλλει τη διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής των προϊόντων της.

tsipouro-raki-ouzo

Από το Ρακί στο Ούζο, μεθυστικό ταξίδι γευσιγνωσίας και ουζοποσίας

Συγγραφέας: Κώστας Πασχάλης Μπέης
Εκδότης: Ποτοποιία Μπέη, Σέρρες 2013
Τιμή: από 8€ έως 10€
ή

Τσίπουρο, Ρακί & Ούζο χωρίς μυστικά

Συγγραφέας: Κώστας Πασχάλης Μπέης
Εκδότης: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, Αθήνα 2014

Το σημαντικότατο αυτό βιβλίο που το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του αναπαράχθηκε και διανεμήθηκε στους αναγνώστες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, αποτελεί την πληρέστερη έρευνα, καταγραφή και παρουσίαση της ιστορίας του ούζου. Γραμμένο από τον Κώστα Πασχάλη ή Μπέη, ποτοποιό τρίτης γενιάς και δημοσιογράφο, είναι επόμενο να περιέχει μοναδικά στοιχεία και μυστικά της απόσταξης απ’ ευθείας από την πηγή. Οι ρακιτζήδες, η σχέση του ούζου με το ρακί, η ουζοποσία, τα ποτοποιία της Ελλάδας και ειδικότερα των Σερρών, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που ο συγγραφέας αναπτύσσει με κάθε λεπτομέρεια. Ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε περιεχόμενο βιβλίο, πυκνογραμμένο με την αγάπη, το μεράκι και την οικογενειακή παράδοση στον χώρο της απόσταξης, προσφέρει στον αναγνώστη του τη δυνατότητα να γνωρίσει και να εκτιμήσει σωστά την αξία του ούζου και του τελικού αποτελέσματος στο ποτήρι του.

FacebookTwitterGoogle PlusPinterest