κείμενο: Χάρης Βεκρής
φωτογραφίες: Μιχάλης Ρίχτερ

Εξαγωγές – Διανομή

 

Μόναχο, η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Γερμανίας. Γενικά καθαρή πόλη και τόσο ήσυχη για το μέγεθος της που για πολλούς θεωρείται το μεγαλύτερο χωριό στον κόσμο. Ήσυχη, εκτός φυσικά από την περίοδο του Oktoberfest. Τις δυόμισι βδομάδες του μεγαλύτερου ετήσιου folk festival στον πλανήτη, όλα αλλάζουν στο Μόναχο. Τα 7,5 εκατομμύρια λίτρα μπύρας που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, είναι ένα μέγεθος ικανό να φέρει τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς της ζωής της πόλης. Τα dirndl, παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές της περιοχής, κυκλοφορούν παντού, ακόμα και στις πτήσεις της Lufthansa. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πανηγύρι του ζύθου… εμείς πήγαμε για ούζο!

Εκκίνηση του ταξιδιού από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών του αεροδρομίου. Τι ωραίες οι περιποιημένες συσκευασίες των ούζων της χώρας μας στα ράφια τους! Σε απρόσμενα λογικές τιμές, ο τουρίστας που επιστρέφει στη χώρα του μπορεί όχι απλά να μη γυρίσει στους δικούς του με «άδεια χέρια», αλλά κρατώντας καμαρωτός – καμαρωτός ένα ούζο εξαιρετικής ποιότητας, σε μια συσκευασία έργο τέχνης!

Το ότι το ούζο είναι το πλέον χαρακτηριστικό ελληνικό προϊόν στο εξωτερικό είναι αδιαμφισβήτητο. Το ότι οι ποσότητες ούζου που καταναλώνονται ετησίως στη Γερμανία είναι μεγαλύτερες από εκείνες που πωλούνται στη χώρα μας, είναι όμως – όπως και να το κάνεις – μια μικρή έκπληξη. Συγκεκριμένα, οι ετήσιες εξαγωγές (σύνολο χώρας) ούζου στη Γερμανία προσεγγίζουν τα 22 εκατομμύρια φιάλες των 700ml, ενώ υπολογίζεται πως το private label είναι περίπου 75% – 80% της αγοράς.

Κυριότεροι εξαγωγείς private label ούζου στη Γερμανία, αλλά και παγκοσμίως, είναι οι εταιρίες: Ούζο 12, Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, Τσάνταλης, Cavino, Ποτοποιία Οινοποιία Θράκης και Αναστασόπουλος. Η Ποτοποιία Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι ίσως η μοναδική ποτοποιία με άνθρωπο της στο εξωτερικό και οι ετήσιες εξαγωγές της στη Γερμανία ανέρχονται σε 1,1 εκ. φιάλες των 700ml.

Σε ότι έχει να κάνει με τη διανομή του ούζου στη Γερμανία τα πράγματα δεν διαφέρουν πολύ από την Ελλάδα. Ο γενικός αντιπρόσωπος τροφοδοτεί super market και κάβες, ενώ οι εισαγωγείς παραδοσιακών προϊόντων – δυο από τους οποίους επισκεφθήκαμε – εφοδιάζουν εστιατόρια, έχοντας συγχρόνως και λιανική πώληση.

Η εταιρία «OMILOS – Εισαγωγές και χονδρικό εμπόριο ειδών εστιατορίου» λειτουργεί στο Μόναχο εδώ και δέκα χρόνια και απασχολεί συνολικά 15 εργαζόμενους. Οι πελάτες της είναι κατά βάση ιδιοκτήτες ελληνικών εστιατορίων, ενώ η λιανική της πώληση απευθύνεται σε πιστούς γερμανούς πελάτες. Η αρνητική ειδησεογραφία στις αρχές της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα δεν άφησε ανεπηρέαστες τις πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία. Σήμερα, που η κατάσταση πλέον έχει ξεκαθαρίσει, η κίνηση έχει επανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα, γιατί σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της εταιρίας: οι συνήθειες των γερμανών έχουν μπολιαστεί στην κατανάλωση ελληνικών προϊόντων. Στα ράφια του «ελληνικού παντοπωλείου» της OMILOS βρήκαμε Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, Γάτσιος, Γιαννατσή, Cavino και Pilavas. Οι πωλήσεις ούζου της επιχείρησης ετησίως αγγίζουν τις 42.000 φιάλες των 700 ml.

Η εταιρία PAPAZOF έχει τις ρίζες της στη Δράμα και ξεκίνησε το εμπόριο στο Μόναχο το 1977. Οι βασικοί της πελάτες είναι ελληνικά και βιετναμέζικα εστιατόρια. Στο ούζο το κέρδος της κυμαίνεται στο 4-6% και εισάγει: Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, Γάτσιος, Achaia Clauss, Λαζαρίδη, Τσάνταλης και Μπαμπατζίμ. Για την προώθηση της επιχείρησης τυπώνονται μπλουζάκια, ημερολόγια, γίνονται καταχωρήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά της πόλης, αλλά και χορηγίες σε τοπικές γιορτές. Ιδιαίτερα καλαίσθητο και το περιοδικό που εκδίδει η εταιρία!

(Σύντομα το δεύτερο μέρος: ελληνικά εστιατόρια)

UPDATE: Διαβάστε το δεύτερο μέρος “Για ούζο στο Μόναχο του Oktoberfest – ελληνικά εστιατόρια”.

Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες, τους: Πάνο Παπανικολάου, εμπορικό διευθυντή, Μανώλη Ντέμη, υπεύθυνο πωλήσεων Δυτικής Ευρώπης και Βασίλη Πάνια Μarketing & Sales της Ποτοποιίας Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, Μαρία Τσιαουσίδου, ιδιοκτήτρια της εταιρίας OMILOS και Τάσο Παπάζωφ, ιδιοκτήτη της εταιρίας PAPAZOF

FacebookTwitterGoogle PlusPinterest