κείμενο: Χάρης Βεκρής
φωτογραφίες: Ελισάβετ Βακονδίου, Νίκος Ραγκούσης, Βαγγέλης Αραγιάννης

Το 4ο SYROS JAZZ FESTIVAL που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2016 στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης και στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, άφησε για μια ακόμα χρονιά τις καλύτερες αναμνήσεις σε εκείνους που το παρακολούθησαν, αλλά και στους μουσικούς που συμμετείχαν. Ο ιδανικός χώρος του παλαιότερου θεάτρου της νεότερης Ελλάδας (κατασκευάστηκε το 1864) λειτούργησε και φέτος καταλυτικά στο να δημιουργηθεί η σωστή χημεία μεταξύ εξαιρετικών μουσικών σχημάτων και ενός ιδιαίτερα καλλιεργημένου κοινού. Τα στοιχεία όμως για τα οποία το φετινό φεστιβάλ μουσικής τζαζ του νησιού ξεχώρισε από τα προηγούμενα, ήταν δύο: η πραγματοποίηση του πρώτου στη χώρα ρεσιτάλ τζαζ εκκλησιαστικού οργάνου, και το κερασμένο ουζάκι με μεζέ πριν από τις συναυλίες στο Θέατρο Απόλλων.

Με τη χορηγία προϊόντων από το ανανεωμένο ούζο SANS RIVAL, οι φίλοι της τζαζ – έλληνες και ξένοι – απόλαυσαν το ουζάκι τους με μεζέ ντόπιο μαραθοτύρι, προσφορά του καταστήματος συριανών παραδοσιακών προϊόντων Κώστα Πρέκα. Το εκλεπτυσμένο στυλ του ιστορικού ούζου ταυτίστηκε απόλυτα με την αριστοκρατική νεοκλασική αρχιτεκτονική του χώρου, ενώ τα ιδιαίτερα πλούσια αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του πέρασαν με άριστα τις εξετάσεις των φίλων της τζαζ, πολλοί από τους οποίους το δοκίμαζαν για πρώτη φορά.

Το ούζο που κάποτε γέμιζε κρυστάλλινα ποτήρια ευγενών, σε σαλόνια που τραγουδιόνταν άριες από οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και του Κώστα Γιαννίδη, απέδειξε πως μπορεί να συνδυαστεί εξίσου αρμονικά και κεφάτα με τα βαλκανικά και funk ηχοχρώματα της σύγχρονης ελληνικής τζαζ σκηνής. Αυτό είναι που λέμε: σταθερή αξία!

Στο SYROSJAZZ FESTIVAL 2016 συμμετείχαν οι μουσικοί: Παντελής Γκέρτσος, Sera Bellos Quartet, Δημήτρης Κεραμιδάκης, TriCoolOre και Παντελής Στόικος.

FacebookTwitterGoogle PlusPinterest