κείμενο: Χάρης Βεκρής
επεξεργασία φωτογραφιών: Μιχάλης Ρίχτερ

Το Οινοποιείο Μωραΐτη είναι γνωστό για τα αξιόλογα, παριανά κρασιά του, όμως και το ούζο του δεν πάει πίσω. Το ούζο BALLOS με το ιδιαίτερα καλαίσθητο μπουκάλι του, που το συναντάς σε όλα τα καλά ουζερί του νησιού, ήταν αυτό που μας οδήγησε στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του οινοποιείου στη Νάουσα της Πάρου, δίπλα στην παραλία των Αγίων Αναργύρων.

vekris-mpalos

Η οινοποιεία, που για την οικογένεια Μωραΐτη ξεκινά το 1910 από τον προπάππου Μανώλη Μωραΐτη, παρουσιάζεται μουσειολογικά με τον καλύτερο τρόπο στο ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον του κτηρίου, που η καρδιά του εξακολουθεί να χτυπά σε κάθε φιάλη που παράγεται στον ίδιο χώρο. Το 1980 η οικογενειακή επιχείρηση περνάει στα χέρια του εγγονού Μανώλη Μωραΐτη, που αναπαλαιώνει και εκσυγχρονίζει το οινοποιείο, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο επισκέψιμο χώρο, από τον οποίο κάθε χρόνο περνούν αρκετές χιλιάδες παραθεριστών του νησιού.

moraitis-upodoxi

Από τον ευάερο χώρο υποδοχής με τους ξύλινους πάγκους και τα υπερυψωμένα βαρέλια, ο επισκέπτης εισπράττει την πρώτη επιβράβευση για την απόφαση του να φτάσει ως εδώ. Η περιπλάνηση στον χώρο του ισογείου ανάμεσα σε παλιά εργαλεία, σκεύη και βραβεία της οικογένειας, καταλήγει σε μια υπέροχη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπου – όπως μας ενημέρωσαν οι άνθρωποι του οινοποιείου – γίνονται προβολές, ομιλίες και συναυλίες!

moraitis-aithousa

Όμως τα καλύτερα βρίσκονται στα υπόγεια. Εκεί, σε κατάλληλες συνθήκες, ενηλικιώνεται μέσα σε αμέτρητα βαρέλια το κρασί Μωραΐτη, που όταν πια είναι έτοιμο, εμφιαλώνεται και μεταφέρεται λίγο πιο πέρα, σε πετρόχτιστες κάβες με σιδερένιες καγκελόπορτες που θυμίζουν κελιά της εποχής του Βίκτωρος Ουγκώ.

moraitis-varelia

Ειδικά διαμορφωμένος χώρος του υπογείου είναι αφιερωμένος στην απόσταξη. Αντικρίζοντας τον εντυπωσιακό παραδοσιακό άμβυκα να κυριαρχεί ανάμεσα σε τεράστιες νταμιτζάνες, γυάλινες μπουκάλες, ζυγαριές και ένα σωρό άλλα παμπάλαια σκεύη απόσταξης, δεν μπορείς παρά να συγχαρείς τους ανθρώπους που εργάστηκαν γι’ αυτή την απόλυτα επιτυχημένη πρωτοβουλία διάσωσης, συντήρησης και ανάδειξης ενός κομματιού της ιστορίας της οικογένειας τους, αλλά και του τόπου μας!

Το ούζο BALLOS κυκλοφορεί εδώ και περίπου 15 χρόνια, περιέχει 20% απόσταγμα και η πατροπαράδοτη συνταγή του είναι βασισμένη στη χρήση τοπικών αρωματικών υλών. Η μικρή παραγωγή του – γύρω στα 1.000 λίτρα ετησίως – διατίθεται σχεδόν στο σύνολο της στην αγορά της Πάρου. Γι’ αυτό λοιπόν, την επόμενη φορά που θα «βγείτε στην Πάρο», εκτός από τα πολύ γνωστά κρασιά της και τη φημισμένη σούμα της, μην ξεχάσετε να γνωρίσετε και το δυσεύρετο, ένα και μοναδικό ούζο της!

Μωραίτης Εμμ. ΑΕ
Νάουσα Πάρου
Τ. 2284051350, 2284051706
FacebookTwitterGoogle PlusPinterest